"Vid ett vägskäl i ditt liv..."

Jag skrev precis ett jätte, jätte, jätte långt inlägg... men eftersom jag tydligen tagit alldeles för lång tid på mig så raderades alltihop. Men jag är så lycklig, så lycklig för nu får jag ju skriva alltihop en gång till. Oj så underbart! :-P

Jag tänkte då utveckla mina något deprimerande tankar ifrån gårdagen om utbildning, min egen för att vara mer exakt, och de olika vägar jag skulle kunna tänka mig.

Först har vi då att bli Lärare.
Inte alls en omöjlighet tycker jag. Jag läser då engelska i 1.5 år, ett annat ämne i 1.5 år och sedan gymnasielärar-linjen i 1.5 år. Klar om 4.5 år alltså. Inte alls fel. Men är det det jag vill? Visst, jag skulle nog kunna vara pedagogisk och hela faderuttan men, tja, jag vet inte riktigt.

Sedan har vi då att bli Översättare.
Mer spännande än att bli lärare, definitivt, men också betydligt osäkrare. Alla yrkeskategorier där den vanligaste beteckningen är "frilans" har alltid känts lite "iiiii" för mig. Men, kanske är det oerhört intressant? Jag gillar ju verkligen språk, även om jag bränt mig ordentligt på Franskan (tvi!). 120 p krävs (3 år) för att bli antagen på Översättarutbildningen (2 år). Allt som allt tar utbildningen 5 år.

Sedan har vi då det här med att bli Ekonom!
Det gick ju inte alltför bra för mig när jag startade på Företagsekonomin, de första 20p. Mest för att jag inte hade den minsta gnutta med motivation att plugga efter fyra dumma år på IB (Felicia! IB är faktiskt jätte kul och man får världens bästa vänner där, men fyra år är riktigt hemskt!!!).
Om man nu ser krasst på det hela så skulle det ta 5.5år för mig att bli färdigutbildad ekonom f.o.m nu (1.5 År Engelska + 4 År Ekonomprogrammet).
Men!: OM jag pluggar 10p Handelsrätt i höst och 10p Statistik i vår jämte Engelskan så tjänar jag in ett halvår. Och engelskan kan jag använda till viss del i mina valfria poäng, Om jag vill. Då är vi nere på en utbildningstid på 4 år. Inte dåligt.

Men, vi får se vart jag är om ett år. Det är då allt detta kommer vara av intresse. Men det skadar inte att fundera redan nu. Min käre Far ringde idag och var smått oroad av att jag inte bara kunde ta det lugnt och bara göra det som är viktigt just nu. Men jag tror att det är bra att fundera. Visst, jag kör ibland ner mig i avgrunder då det känns som om allt kommer gå åt pipan och att jag aldrig kommer komma på vad jag vill göra. Men det är bättre att jag funderar mycket om tillslut kommer på exakt vad det är jag vill göra, än att jag bara tar nått i högen och sedan om 15 år kommer på att "Oj då, det var ju inte alls det här jag ville syssla med... upps!"


Läser i dag: "Isfolket" bok 8 - Bödelns dotter

http://bloggkartan.se/registrera/4095/burloev/



Andra bloggar om:

Kommentarer
Postat av: Hilda

Tjena Rebecca!

Tänkte bara dela med mig lite av mina tankar om dina tankar om framtiden. Jag är ju lika förvirrad som du, men har siktet iaf tillfälligt inställt på filosofi doktor i ekonomi ( Btw: Kommer nog till Lund nästa år för master :)).

Iaf. angående:

1. Lärare: ett skitkul yrke om man är rätt person (gillar att föreläsa och att inspirera unga människor) och inte har ngt emot dåligt betalt. Jag kommer nog hamna där på ett eller annat sätt med tanke på att man som akademiker oftast lär ut oxå, dock inte på gymnasienivå. Men det är inte mitt huvudmål, jag vill ju helst researcha. Jag känner några som utbildar sig till lärare eller som är det nu och de trivs som fisken i vattnet.

2. Översättare: TIPS: om du kan tänka dig att översätta TV program istället för böcker, behöver du inte någon utbildning. Kan vara ett sätt att prova på eller kombinera jobb och studier, så att det inte känns som om det är 4 år av studier. Jag har själv kollat in detta som extrajobb. bla svt, tror jag, har fått kritik över att de låter "outbildade" människor översätta, men va fan, UTNYTTJA systemet! Googla det, vet ja'. Tror oxå att man är fast anställd så ev inte ens frilansning :).

3. Ekonom: Väldigt svårt att vara objectiv (u know i love it). Kan inte tänka mig ett bättre yrke (inte ens advokat) och man behöver ju inte specialisera sig på företagsekonomi. Jag har ju lyckats undvika det väldigt bra här, bara Nationalekonomi för mig, excellent. Iaf. ville bara påpeka att man nu ändrar systemet för utbildningar i Sverige (som du nog vet)och iom Bolognasystemet så kommer civilekonom-programmet ersättas av en 3-årig kandidatutbildning och en 2 årig master (som man inte måste ta). Alltså, tid för utbildning nedskuren ifrån 5.5 år till 4 eller 4 till 3, beroende på hur du gör med valfria poäng etc.

Hoppas att detta var någorlunda hjälpsamt. Ville oxå visa att du definitivt inte är ensam om att ställa sig frågan "vad ska jag göra när jag blir stor". Jag virrar runt i ett släkt rum och letar efter lyset som gör att jag hittar rätt väldigt ofta.

Till slut, mina kondoleanser till dig angående din farfars bortgång. Jag vet hur otroligt jobbigt det är, men jag lovar att det blir bättre.

Massor av kramar! xxx

2007-01-28 @ 20:34:43
Postat av: Steph

Hej... Hm, usch och fy för framtiden. Jag är nog pâ precis samma plats som du i "planeringen"... Förrutom att jag först (eller sist?) mâste bestämma om jag väljer kârleken före LU sâ att säga... Man kanske borde gjort som alla andra IBar.. bara âkt iväg till det där landet o börjat pâ nâgon utbildning o sâ hade man varit klar typ nu (eller om ett âr för dig, o för mig om jag trots allt tagit mitt volontärâr...) Vi fâr prata om det där nâgon dag pâ teflânen. Nu ska ja läsa dina andra inlägg.
Kram

2007-01-28 @ 22:11:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0